Hermesse » Specials » Mythische merovingen

Onze voorouders: de Merovingen uit de donkere Middeleeuwen

Onze voorouders: de Merovingen uit de donkere Middeleeuwen Het is het meest besproken konings geslacht waarvan het minste bekend is: de Merovingen. Zij leefden en regeerden van ongeveer 450AD tot 750AD.

De Merovingen 450AD-750AD

Sinds Dan Brown's openbarende en opzienbarende boek 'De Davinci Code' spreken ze meer dan ooit tot de verbeelding: de dynastie van de Merovingen:
  • Waren ze echt de directe afstammelingen van Jezus Christus?
  • Waren ze inderdaad de grootste invloed op de kerstening (overgang van heidenen naar het Christendom) in grote delen van Europa?
  • De machtige hofmeiers achter de troon van de Merovingen: de Pepiniden
  • Hoe konden ze zolang aan de macht blijven zelfs nadat die hen was ontnomen?
  • En nog merkwaardiger: stammen u en ik inderdaad af van deze dynastie die misschien zijn naam dankt aan de rivier de Merwede in Nederland?

Enige voorzetten over dit mythische koningsgeslacht. De research is gedaan door de geweldige bronnen van het Internet: van de Merovingen zelf staat bijna geen letter op schrift.
De Merovingen: mythisch, machtig of marionet?

De Merovingen: mythisch, machtig of marionet?

Sinds Dan Brown's da Vinci Code staat het koningshuis van de Merovingen in de belangstelling. Wie waren ze? Wat weet men van ze? Een onderzoek door de 'donkere middeleeuwen' naar een koningshuis dat z…

De Schat van de Merovingen

Clovis, koning der Franken veroverde een grote schat op de Visigothen in 508AD. Waar kwam deze schat vandaan, wat is er door de eeuwen mee gebeurd? Een zoektocht door de Donkere Middeleeuwen.
Had Jezus een dochter?

Had Jezus een dochter?

Sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw verschenen telkens meer veronderstellingen dat Jezus Christus een dochter had die Sarah heette. Het succes van Dan Brown's Da Vinci Code heeft de discussie…
De bruidegom van Jezus' dochter

De bruidegom van Jezus' dochter

De geruchten blijven hardnekkig: Sarah, Jezus' dochter trouwde in Frankrijk met een West-Frankische koning en werd daarmee stammoeder van het Koningshuis der Merovingen. Is het inderdaad mogelijk dat…
Uw Nederlandse voorouders: de Salische Franken of Sicambri

Uw Nederlandse voorouders: de Salische Franken of Sicambri

Er is niet heel veel bekend van de Lage Landen rond het jaar Nul. Een enkeling besteedde er aandacht aan zoals Julius Ceasar, maar in de geschiedenis wordt meestal gauw de sprong gemaakt van de Romein…
Markante mythische vrouwen: Brunhilde

Markante mythische vrouwen: Brunhilde

Brunhilde's naam heeft een magische klank. Niet in het minst om haar rol in de Sigfried sagen van Wagner. Ze bestond echt (534-613), ze was koningin van Austrasia. Een verslag van een ongelooflijk avo…
Mythische Merovingen vrouwen: de Engel en de Duivelin

Mythische Merovingen vrouwen: de Engel en de Duivelin

Ze stonden hun mannetje, deze vrouwen gedurende de regering van de Merovingen van 450 tot 750. Wat is er over hen bekend? De geschiedenis van de gelovige Clothilde en de wrede Frenegonde .
De man met de hamer: Europa's grootste Islam bestrijder

De man met de hamer: Europa's grootste Islam bestrijder

In de donkere Middeleeuwen leefde een man met visie: Karel Martel. Hij begreep als geen ander het gevaar van de opkomst van de Mohammedanen via Spanje.

De Pepijns: de heersers achter de troon van de Merovingen

De Merovingen heersten van voor 500AD tot 751AD. De laatste 120 jaar van hun regering werd echter gekenmerkt door de bijna ongebreidelde macht achter de troon van de Pepiniden: Pepijn van Landen en Pe…
Gepubliceerd door Hermesse op 06-04-2011, laatst gewijzigd op 20-06-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.