Hermesse » Specials » Politieke moorden

Politieke moorden in Nederland

Ook in de Noordelijke Nederlanden vonden de laatste acht eeuwen moorden en executies plaats die vooral gepleegd werden op politieke gronden. Van sommige moorden is de achtergrond bekend en evident. Bij andere executies liggen de politieke belangen niet zo duidelijk voor de hand.

Politieke moorden in Nederland

In het in vergelijking met Europa kleine Nederland, Holland of de Republiek der Verenigde Nederlanden hebben in de afgelopen achthonderd jaar een tiental politieke moorden plaatsgevonden.
Vooral zijn er in de Nederlanden bijzonder veel mensen om hoofdzakelijk politiek-religieuze redenen omgebracht in de 16e eeuw.
Wat waren de politieke motieven achter deze moorden en wie zocht ernaar die motieven te gebruiken om de politieke tegenstander uit de weg te ruimen?

  • Graaf Floris de Vijfde, der Keerlen Got. Hoe politiek is deze moord, die misschien eigenlijk gaat om de jaloezie van edelen? Wie was Floris V precies en waarom haalde hij zich de woede van sommige edelen op de hals?
  • Johan van Oldenbarnevelt, raadspensionaris der Nederlanden. Wat beheerste zijn tegenstanders om deze Raadspensionaris tot het schavot te veroordelen?
  • De Gebroeders de Witt, regenten van de 17e eeuw: kon hun misdaad zo groot zijn dat ze door het Haagse volk warden gelynched?
  • Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands: wie gaf er opdracht tot deze moord?
  • Pim Fortuyn, de kleurrijke politicus: hoe kon deze moord gepleegd worden?
  • Moorden gepleegd door de hertog van Alva. In de 16e eeuw bereikten het aantal politieke moorden gepleegd door de hertog van Alva een tragisch dieptepunt.
Politieke moorden: de gebroeders de Witt

Politieke moorden: de gebroeders de Witt

Op 20 augustus 1672, in het Rampjaar van de Nederlandse geschiedenis werden de broers Johan en Cornelis de Witt door een uitzinnige menigte gelynched en vermoord. Hoewel altijd werd gedaan alsof het '…
Politieke moorden begaan door de hertog van Alva

Politieke moorden begaan door de hertog van Alva

De beruchtste vijand van het volk der Nederlanden was in de 16e eeuw de hertog van Alva. In de strijd om de vrijheid van het geloof met betrekking tot het Calvinisme eindigden duizende mensen op de br…
Politieke moorden: Johan van Oldenbarnevelt

Politieke moorden: Johan van Oldenbarnevelt

Johan van Oldenbarnevelt loodste de Zeven Provincien der Nederlanden door een belangrijk deel van de Tachtigjarige oorlog met Spanje. Onder zijn bewind kwamen de Nederlanden tot relatieve bloei. Toch…
Politieke moorden: Willem van Oranje

Politieke moorden: Willem van Oranje

Willem van Oranje, de Zwijger, werd de 'Vader des Vaderlands' genoemd. Onder zijn bewind als stadhouder begon de 80-jarige oorlog van de Republiek tegen Spanje. In 1584 slaagde Balthasar Gerards erin…
Politieke moorden: Graaf Floris V

Politieke moorden: Graaf Floris V

De eerste beroemde moord uit de 'vaderlandse' geschiedenis die voorkomt in de schoolboekjes werd gepleegd op Floris V, graaf van Holland en Zeeland in 1296. Hij werd ontvoerd en daarna doodgestoken. W…

Politieke moorden: Pim Fortuyn

Op 6 mei 2002 werd de snel opkomende politicus Pim Fortuyn, lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn door fatale pistoolschoten in het Hilversumse media-park om het leven gebracht door milieuactivist Vol…
Gepubliceerd door Hermesse op 01-07-2011, laatst gewijzigd op 20-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.