Hermesse » Specials » Rosslyn mysteries

De mysteries van de Rosslyn kapel

Een kapel in Schotland, dicht bij Edinburgh houdt niet op om in het derde millenium tot onze verbeelding te spreken, vooral na de uitkomst van Dan Brown's boek: de Da Vinci Code.

De kapel van Rosslyn

De kapel van Rosslyn ligt dicht bij Edinburgh in Schotland, vlak naast het kasteel Roslin van de barons van Roslin.
In ongeveer 1441-1484 werd begonnen met de aanvang van de bouw van de kapel om na de dood van de bouwer William St. Clair, 11e Baron van Roslin nooit meer te worden afgemaakt.
De kapel verviel en niemand had er meer veel aandacht voor behalve de enkele onderzoeker van kerkelijke of esoterische mysteries: Rosslyn kapel was afwijkend gebouwd en niet in overeenstemming met de Gothische patronen van haar tijd. Ook bevonden zich nogal wat raadselachtige afbeeldingen en sculpturen in de kapel.

In het begin van het derde millenium publiceerde Dan Brown zijn boek 'De Da Vinci Code' waarin de kapel een zeer prominente rol speelde. Het boek riep vragen op over de afstammelingen van Jezus en het verband daarmee met de kapel. Ook vanwege het 'puzzel-achtige' karakter van het boek werd de aandacht gericht op de code-achtige beeldhouwwerken in de kapel.

In het artikel Rosslyn kapel: de Tempeliers connectie wordt onderzocht of er inderdaad een draad bestaat naar de verdoemde Tempeliers Orde, die in 1312 ontbonden werd en wiens Grootmeester in 1314 de dood vond op de brandstapel.

In 'verrassende onthullingen' worden enige ontdekkingen onthuld die zijn gedaan via technieken van de laatste decennia of vanwege de hernieuwde aandacht voor de Rosslyn kapel.

In 'Dan Brown's vergissing' wordt ingegaan op de door Dan Brown gebruikte plot over de Rooslijn: de oude Nul Meridiaan van Parijs en de kapel.

In de schat van de Tempeliers wordt uitgeweid over de schat van de Tempeliers in de 14e en 15e eeuw en de bouw van de Rosslyn kapel.

In de martelaars van de Tempeliers wordt de vervolging van de Tempeliers beschreven

In de vloek van de Tempeliers worden de gevolgen van de vervolging van de Orde 1307-1314 beschreven.

Werd er een schat van de Rosslyn kapel naar Nova Scotia vervoerd in 1450?
Het Rosslyn kapel Mysterie: De Tempeliers connectie

Het Rosslyn kapel Mysterie: De Tempeliers connectie

De kapel van Rosslyn dankt haar bekendheid in het derde millenium vooral aan Dan Brown's boek de 'Da Vinci Code', hoewel de kapel in Schotland daarvoor al jaren tot de verbeelding sprak. De kapel is g…

Het Rosslyn Kapel Mysterie: verrassende onthullingen

De Rosslyn kapel heeft tot onze verbeelding gesproken, zeker na het boek de Da Vinci Code van Dan Brown. Eigentijdse geleerden bogen zich over de afbeeldingen in en op deze kapel en kwamen tot enkele…

Het Rosslyn mysterie: de vergissing van Dan Brown

Sinds het boek van Dan Brown is het belang van de Rosslyn kapel gebouwd op het feit dat ze haaks ligt op de rooslijn: de oude Parijse nul meridiaan. De roos wordt in verband gebracht met Maria Magdale…
Het Rosslyn kapel Mysterie en de schat van de Tempeliers

Het Rosslyn kapel Mysterie en de schat van de Tempeliers

Rosslyn kapel lijkt te zijn gebouwd als verwijt van de verdoemde Orde der Tempeliers naar de Katholieke kerk toe. Was de kapel ook een verzamelplaats voor de schatten van de Tempeliers die door de jar…

Het Rosslyn kapel mysterie: een schateiland in Nova Scotia?

Werd de verdwenen schat van de Orde van Tempeliers in de 15e eeuw naar Oak-eiland verscheept? Is dat mogelijk?
De Martelaars van de Orde der Tempeliers

De Martelaars van de Orde der Tempeliers

De orde der Tempeliers beheersten bijna 200 jaar het betalingsverkeer in Europa en het Midden-Oosten. Toen ze de macht over Jeruzalem verloren werd de zucht naar geld van Philips de Schone hen fataal.…
De vloek van de Tempeliers

De vloek van de Tempeliers

Door verraad op de brandstapel beland vervloekt Grootmeester der Tempeliers Jacques de Molay degenen die hem en 140 mede-Tempeliers daar hebben gebracht. Voor wie was deze vloek bestemd? Wie waren er…
Gepubliceerd door Hermesse op 02-05-2011, laatst gewijzigd op 01-07-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.